Bolečina se lahko pojavi na spodnji ali zadnji strani pete.

Najpogostejši vzrok za bolečino na podplatu je plantarni fasciitis z entezitisom (vnetje stopalne fibrozne opne in njenega pripenjališča), za  bolečino na zadnji strani pa tendinitis ali entezitis Ahilove tetive (vnetje Ahilove tetive ali njenega pripenjališča) ter retrokalkanearni burzitis (vnetje burze ob peti).

Ostali manj pogosti vzroki za bolečo peto so: stresna fraktura petnice, atrofija petnega maščevja, artritis spodnjega skočnega sklepa (revmatoidni artritis, spondiloartritisi), draženje živcev, cista, kostni tumorji.

Najpogostejši vzrok za plantarni fasciitis so preobremenitve (dolgotrajen tek, hoja), še zlasti z neprimerno obutvijo.

Nagnjeni k razvoju plantarnega fasciitisa že pri običajnih obremenitvah so prekomerno prehranjeni ljudje in ljudje s strukturnimi spremembami na stopalu (sploščeni stopalni loki, poudarjeni stopalni loki).

Vnetje plantarne fascije z entezo, Ahilove tetive in retrokalkaneatne burze je lahko tudi avtoimune narave, najpogosteje se pojavlja pri  spondiloartritisih, povzročeno pa je lahko tudi z odlaganjem uratnih kristalov (putika).

Boleča peta se pojavlja tudi pri bolnikih s fibromialgijo, pri katerih pa je nastanek, najverjetneje nevropatske bolečine, kompleksnejši.Bolečino moramo ob pregledu vzročno opredeliti, saj so od vzroka odvisni nadaljnji diagnostični postopki in terapija (splošni ukrepi, terapija z zdravili, FTH).