Stopalo je razdeljeno v tri funkcionalne enote.

Zadnji del sestavljata petnica in skočnica, osrednji 5 nartnih kosti in sprednji stopalnice in kosti prstov.

 

Veliko število kosti (26) in njihova različna oblikovanost in povezanost nam omogočajo stabilno in prožno gibanje, stopalni loki (dva vzdolžna in dva prečna) pa enakomerno porazdelitev telesne teže med petnico zadaj in glavicami stopalnih kosti spredaj.
Ker sodi stopalo med fizično najbolj obremenjene dele telesa, ne čudi, da je bolečina pogosta klinična težava.


Običajno je dobro omejena in dostikrat lahko že iz mesta in narave sklepamo na njen vzrok.

 

Ločimo:


    • biomehanično bolečino
    • vnetno bolečino
    • nevropatsko bolečino

 

Najpogostejša  je biomehanična, za katero je značilno, poslabšanje ob obremenitvah.

Kompleksne sklepne in obsklepne strukture se lahko zaradi spremenjenih anatomskih razmer (prirojene, pridobljene) preobremenijo, posledično razbolijo in  tudi vnamejo.

Nepravilne in prekomerne obremenitve običajno vodijo tudi v prezgodnjo osteoartrozo, najpogosteje sklepov narta.

 

Primarno vnetna bolečina, ki je prisotna tudi v mirovanju, je posledica artritisov (vnetje sklepov), tenosinovitisov (vnetje kitnih ovojnic), entezitisov (vnetje pripenjališča kite ali sklepne ovojnice na kost) in burzitisov, najpogosteje v okviru revmatoidnega artritisa, seronegativnih spondiloartritisov in putike.

 

Nevropatska bolečina je pekoča, pogosto spremljana z mravljinčenjem in gluhostjo.

Če poteka po dermatomih oziroma je omejena na določen del stopala, je običajno posledica draženja senzoričnih živčnih korenin v ledveno-križnični hrbtenici ali utesnitve perifernih živcev, ki oživčujejo stopalo (Mortonov nevrom, sindrom posteriornega tibialnega živca), če pa zajame celo stopalo in se širi tudi  na distalni del goleni - oblika nogavice, pa je  najverjetneje posledica periferne polinevropatije, ki ima številne vzroke, najpogostejši je sladkorna bolezen.

 

Bolečino v stopalu je potrebno vzročno opredeliti, saj so od tega odvisni tako nadaljnji diagnostični postopki kot tudi medikamentozna terapija in splošni ukrepi.

 

Pri ocenjevanju bolečine v stopalu ne smemo pozabiti, da je lahko v stopalo tudi prenesena iz kolka ali kolena.