Je kronični artritis povezan z luskavico. Poleg perifernih sklepov lahko prizadene tudi hrbtenico, križno-medenične sklepe, sklepe prsnega koša, kite, kitne ovojnice, pripenjališča kit na kosti (enteze), oči (iridociklitis) in srce (aortna insuficienca).

 

5-8% bolnikov z luskavico ima sklepne težave.

Pri 15% se sklepna simptomatika pojavi pred kožno in/ali nohtno, kar oteži postavitev diagnoze.

Nastanek in poslabšanje psoriatičnega artritisa sta pogosto povezana s stresom (fizičnim ali psihičnim). Bolezen se pojavlja pogosteje pri nosilcih antigena HLA B 27.

Težja oblika tako luskavice kot psoriatičnega artritisa se lahko pojavi pri bolnikih okuženih z virusom HIV.

 

Ločimo pet kliničnih oblik:

 

- asimetrični oligoartritis (prizadeto število sklepov je 4 ali manj, običajno so prizadeti večji sklepi)

- simetrični poliartritis podoben revmatoidnemu artritisu (prizadeti so mali sklepi rok in stopal)

- spondilitično obliko (prizadeta je hrbtenice)

- mutilantno obliko (agresivna oblika, ki vodi v invalidnost)

- artritis končnih sklepov prstov rok (pogostejši pri moških in pri bolnikih z luskavično

  prizadetimi nohti)

 

Najpogostejša oblika je asimetrični oligoartritis (70% bolnikov).

Različne klinične oblike se ne izključujejo. Prizadetost hrbtenice, križno-medeničnih sklepov in sklepov prsnega koša se lahko pojavi pri vseh.

 

Sklepno vnetje je tako histološko kot biološko podobno vnetju pri revmatoidnem artritisu, le da poteka brez obsklepne osteoporoze, v večji meri kot pri revmatoidnem artritisu pa izzove nastanek kostnih izrastkov in ankiloz (zatrditve sklepov).

 

Bolezen poteka z zagoni in remisijami. Vse oblike bolezni niso enako destruktivne, aktivnost sklepne simptomatike pa ni povezana z aktivnostjo in obsegom kožnih sprememb.

 

Bolezen se običajno začne počasi, z vnetjem v enem ali dveh sklepih.

Vnetje spremljajo jasno izraženi lokalni znaki vnetja kot so vretenasta oteklina sklepa, pordela koža, lokalna toplota. Tipični za bolezen so "klobasasti prsti״ (daktilitis), ki so posledica vnetja malih sklepov in kitnih ovojnic na prstih rok in stopal.

 

Zaradi destruktivnega potenciala, ki ga imajo nekatere oblike psoriatične artritisa, je potrebno bolezen čimprej prepoznati in ustrezno zdraviti.