Sistemska skleroza je kronična sistemska  bolezen vezivnega tkiva z nepredvidljivim potekom in heterogeno klinično sliko, ki je posledica  različnega medsebojnega  prepletanja  treh patogenetskih procesov: aktiviranega vnetno-imunskega sistema, okluzivne vaskulopatije in fibroze.

 

Prilagoditev življenskega sloga je, poleg medikamentozne terapije, pomemben dodatni ukrep za lajšanje simptomov bolezni.

 

Bolnikom s prekrvavitvenimi motnjami svetujemo izogibanje mrazu in toplo oblačenje.

 

Za sklepno-mišične težave priporočamo redno telovadbo, za preprečevanje sklepnih kontraktur pa nočno uporabo ustreznih opornic.

 

Bolnikom s težavami pri požiranju svetujemo mehko, prekuhano hrano, v napredovali fazi bolezni tudi pasirano, ob refluksnem ezofagitisu pa večkrat na dan manjše obroke, zadnji naj ne bi bil po 17.00 uri, in spanje z visokim vzglavjem.

 

Ob prizadetosti spodnjih prebavil priporočamo vsakodnevno vsaj polurno hojo, primerno hidracijo in redno uživanje balastnih snovi in probiotičnihih pripravkov.

 

Bolnikom, ki zaradi malabsorbcije hujšajo, svetujemo hiperkalorične prehrambene dodatke, po potrebi tudi vitaminske.

 

Pruritus lahko bolniki uspešno blažijo z uporabo blagih mil, vlažilnih krem in zlasti pozimi z uporabo sobnih vlažilcev zraka.